11Ο Forum για το Νερό και την Πολιτιστική ποικιλομορφία στην πόλη του Κομφούκιου στην Κίνα, με συμμετοχή προσκεκλημένων Ελλήνων καθηγητών από το ΕΑΠ, Ε.Μ.Π. και Πατρων.
Το 11ο Nishan Forum για τους Παγκόσμιους Πολιτισμούς ολοκληρώθηκε την πέμπτη στο Qufu, στην επαρχία Shandong της ανατολικής Κίνας. Το φόρουμ συγκέντρωσε παγκόσμιους ακαδημαϊκούς για δύο ημέρες για να διερευνήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτιστικής ποικιλομορφίας και εκσυγχρονισμού.
Το φετινό φόρουμ, με θέμα «Ομορφιά στην Ποικιλομορφία: Καλλιέργεια της Κατανόησης Μεταξύ των Πολιτισμών για τον Παγκόσμιο Εκσυγχρονισμό», έδωσε έμφαση στο όραμα της Κίνας για τη διατήρηση της ποικιλομορφίας των ανθρώπινων πολιτισμών, προωθώντας παράλληλα την ειρηνική παγκόσμια ανάπτυξη.
Πάνω από 500 επιστήμονες παρακολούθησαν το φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 300 διεθνών συμμετεχόντων από περισσότερες από 70 χώρες. Από την Ελλάδα προσκεκλημένοι Ομιλητές ήταν ο Καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και Πρόεδρος του IWA Specialist Group για το νερό στους αρχαίους πολιτισμούς Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Ο Ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Κουτσογιάννης, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών και Αντιπρόεδρος της Ένωσης περιβαλλοντολόγων Ελλάδος Χρυσή Καραπαναγιώτη και ο Δρ. Φοίβος Σαργέντης του Ε.Μ.Π.
- Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο στο ΕΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:“Environmental Protection and Upgrading: Past, Present and Future”Το Εργαστήριο Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΤΑΔΑ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, διοργάνωσε με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “Environmental Protection and Upgrading: Past, Present and Future”, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την 5η Ιουνίου 2025, και πρόσφερε τη δυνατότητα συμμετοχής μέσω δια ζώσης στο αμφιθέατρο του ΕΑΠ και εξ αποστάσεως. Την παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο διοικητής του ΚΕΤΧ ταξίαρχος κ. Κώστας Τσιράκης, ο εκπρόσωπος της 116 Π.Μ. σμήναρχος (Ι) κ. Παναγιώτης Πιερράτος, ο εκπρόσωπος της 117ΠΜ επισμηναγός κ. Νιφόρας, καθηγητές κ.α.Η θεματολογία του συνεδρίου επικεντρώθηκε στις σύγχρονες εξελίξεις και προκλήσεις στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας, σε συνδυασμό με τις αρχαίες τεχνολογίες διαχείρισης του νερού. Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Κίνα, Ινδία, Φιλιππίνες, Ιορδανία, Αλγερία, Ευρώπη και Ελλάδα παρουσίασαν τις τελευταίες τάσεις και καινοτομίες στους επιστημονικούς τους κλάδους. Το συνέδριο απευθύνθηκε σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και άλλους επιστήμονες που επιθυμούσαν να εμβαθύνουν στις εξελίξεις του πεδίου της περιβαλλοντικής προστασίας.Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να βρείτε στο site: https://dia.eap.gr/3281-2/Λίστα Ομιλητών καθώς και περισσότερες πληροφορίες για αυτούς μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:https://dia.eap.gr/scientific-commitee/Video του Συνεδρίου: https://www.youtube.com/watch?v=wtWtReAEuZ8
- Ημερίδα για το περιβάλλον στην 1η Στρατιά στη Λάρισα .
Ευχαριστίες στον Διοικητή της Στρατηγό Δήμο Κωνσταντάκο για τη τιμή, συγχαιροντάς τον ταυτόχρονα για την πλούσια περιβαλλοντική δράση σε Μονάδες της Στρατιάς.
Ημερίδα Ελλάδα -Κίνα
Eλλάδα-Κίνα, Ημερίδα με θέμα: ‘Πολιτισμός: Πώς το νερό υποστηρίζει τον πολιτισμό από Από το παρελθόν έως το παρόν’
Διεξήχθη διαδικτυακά την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου , 2024, με συμμετοχή του εργαστηρίου μας.
Συμμετοχή στο Chalki Summit VI. WATER: SPIRIT AND SCIENCE
Το διεθνούς κύρους Chalki Summit VI το οποίο εντάσσεται στον καταξιωμένο θεσμό των σχετικών συναντήσεων που οργανώνει από το 2012 το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο πλαίσιο του διεπιστημονικού και διαθρησκευτικού διαλόγου για το περιβάλλον πραγματοποιήθηκε από 29 Αυγούστου έως και 1 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και τη Χάλκη.
Η φετινή συνάντηση οργανώθηκε από τον π. Ιωάννη Χρυσαυγή, Αρχιδιάκονο και εκτελεστικό διευθυντή του Huffington Ecumenical Institute at Hellenic College Holy Cross εκ μέρους του Οικοιμενικού Πατριαρχείου και σε συνεργασία με το Θερινό σχολειο ‘Νερό και Απόβλητα’ του εργαστηρίου τεχνολογιών αειφορικής διαχείρισης αποβλήτων του ΕΑΠ.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ- Αναγόρευση Ιωάννη Καλαβρουζιώτη, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ(δείτε το βίντεο εδώ)
- Η 105η Σύνοδος Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων
Οι εργασίες της 105ης Συνόδου πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη από τις 17 έως τις 19 Απριλίου 2024, υπό την Προεδρία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Προεδρεύοντα τον Καθηγητή Φώτιο Μάρη, Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Δείτε το βίντεο εδώ
- Το ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
και η WEB TV Ανιχνεύσεις «Άνθρωπος και Φύση»
παρουσίασαν την εκπομπή με θέμα : «Νερό για την Ειρήνη»
Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 ώρα 9μμ
Link ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) θα συζητήσουμε στην εκπομπή της WEB TV Ανιχνεύσεις, « Άνθρωπος και Φύση», 17 Ιουνίου 2024, για το Νερό της Ζωής : Ιστορία, Ύδρευση, Εκμετάλλευση και Διαχείριση, Υγιεινή, Νομική και Οικολογική διάσταση, Στρατηγική του σημασία και Υδρο-πολιτική, το Νερό για την Ειρήνη.
Τα θέματα αυτά αναπτύσσουν ο Ιωάννης Καλαβρουζιώτης Καθηγητής και Πρόεδρος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, Καθηγητής Υδρογεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ. και η Αγγελική Καλλία – Αντωνίου, Δρ Νομικός, Δικηγόρος, Καθηγήτρια δικαίου περιβάλλοντος, με συντονιστή τον Ομότιμο Καθηγητή Γεωλογίας Σπύρο Παυλίδη.
Η ανθρωπότητα, αναπόσπαστο κομμάτι της γης εξαρτάται από αυτήν, επιβιώνει και αναπτύσσεται χάριν των λειτουργιών της. Θεμελιώδες «στοιχείο» της πολύπλοκης λειτουργίας της αποτελεί μια απλή χημική ένωση με πλούσιες και σημαντικές ιδιότητας, το νερό, που βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία στην επιφάνεια της γης, την ατμόσφαιρα και το εσωτερικό του πλανήτη μας, αλλά και σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Όμως η περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη μας κινδυνεύει σήμερα. Όπως τονίζει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «Ο κόσμος μας βρίσκεται σε ταραγμένα νερά. Οι συγκρούσεις μαίνονται, η ανισότητα είναι διάχυτη, η ρύπανση και η απώλεια βιοποικιλότητας είναι ανεξέλεγκτες και, καθώς η ανθρωπότητα συνεχίζει να καίει ορυκτά καύσιμα, η κλιματική κρίση επιταχύνεται με μια θανατηφόρα δύναμη – απειλώντας περαιτέρω την ειρήνη», το καθαρό νερό γίνεται πολύτιμο αγαθό «εν ανεπαρκεία».
Ο ΟΗΕ, πολλά κράτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τελευταία χρόνια, εκδίδουν οδηγίες και λαμβάνουν σειρά νομοθετικών μέτρων για την προστασία και ορθολογική διαχείριση του νερού, ενώ υπάρχει σοβαρό έλλειμα στην αποτελεσματική εφαρμογή του δικαίου για το νερό, στους περιβαλλοντικούς ελέγχους, στην ταχεία επιβολή κυρώσεων, αλλά και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το «υδατικό τους αποτύπωμα».
- Συνάντηση συμμαθητών Προτύπου 18-12-10
- Συνάντηση με τον πατριάρχη 18-07-09
- Tο περιβάλλον εκπέμπει SOS 05-09
- Βραβεία Τουρισμού στην Περιφέρεια 30-04-09
- Παρουσίαση Λευκώματος στην Παλαιά Βουλή(1) 19-03-09
- Παρουσίαση λευκώματος στην Παλαιά Βουλή (2) 19-03-09
- Παρουσίαση λευκώματος στην Παλαιά Βουλή (3)19-03-09
- Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας 01-12-2008
- Έκθεση τοπίων στο παλαιό Αρσάκειο 04-2008
- Forum Ανάπτυξης Αγρίνιο 2008
- Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων 02-02-08
- Forum Πάτρα 25-11-2007